fredag 25 december 2009

Toalett

Toaletten ligger i förpiken, på SB-sidan. Mellan huvudskottet och en öppen stuv. Toaletten är en Raritan PH II. Det är en handpumpad, lättskött och okomplicerad modell. Dold bakom panelen finns en septiktank om 40 liter. Dessvärre finns ingen möjlighet att tömma i vakuum-anläggning, men ombyggnaden för att klara detta är enkel.

Ett draperi mot salongen sörjer för avskildhet. Skylighten i förpiken kan öppnas för ventilation.














Man kan dölja toaletten genom att fälla ned ett lock. Då får man en bänk som fungerar bra för att sitta ned när man byter om. Eller som nattduksbord.

Förpiken

Förpiken är fullängd och det går bra att sova två vuxna där. Dynorna är omklädda 2008. Det finns två läslampor, och en
skylight som kan ställas i olika öppna lägen. Det finns också ett 12 V uttag.

















På styrbordssidan finns en stor öppen stuv. Utmärkt för luftig lagring av sängkläder. Eller leksaker. Mellan stuven och huvudskottet ligger toaletten.

















På BB-sidan, mellan förpikens säng och huvudskottet finns en garderob. Ett draperi kan dras för mot salongen så att man får lite avskildhet i förpiken.

Motor - Yanmar YSE 8

Motorn är en en originalmotor Yanmar YSE8G. Den är monterad under förpiken, vilket ger fenomenal åtkomlighet. Dessutom får man ett ganska tungt förskepp, vilket i sin tur ger lugnare gång och lite bättre seglingsprestanda.

Den tvåbladiga foldingpropellern (GORI Marine) sitter på en rak axel. Det är en okomplicerad konstruktion som gör att man slipper problem med drev och bälg.

Motorn är sjövattenkyld, och båten har haft Mälaren som hemmahamn i hela sitt liv. 2002 fick motorn en rejäl genomgång, inklusive byte av topplockspackning, kolvringar och diverse packningar.

Bränsletanken sitter i sittbrunnssargens BB-sida, väl skyddad och ur vägen för det mesta. Men ändå lätt åtkomlig. Tanken rymmer ca 25 liter och motorn går i något så när lugnt vatten cirka 7 NM per liter diesel.

Vi har bytt bränslepump (2008), startmotor (2008) och kablage till startbatteriet (2009). Generatorn har demonterats, blivit rengjord och testad på en generatorverkstad (2009).

Startlås och kontrollampor är monterade längst bak i sittbrunnen. Gasreglage och backslag är monterade inuti en stuv på SB-sidan. På det viset är de ur vägen, så att man inte stöter till dem eller trasslar in tampar i dem.

Oljebyte i motor och backslag har genomförts enligt handboken. Startvev och sådant finns naturligtvis.

Kök

Köket består av ett fotogenkök (Optimus, tror modellen är 155). Fotogenkök är säkra, snabba och lättskötta. Fotogen är lätt att få tag på och att transportera. Fotogenköken kräver dock att man pumpar upp ett visst tryck och förvärmer innan man kan få full fart. En del tycker detta är struligt. Vi tycker att fördelarna överväger, och vi har inte haft några problem med vårt kök.

Köket saknar inbyggd ugn, men vi lämnar med vår omnia-ugn (en ugn som ställs på spisen), som vi har använt till allt mellan potatisgratäng och bake-off-bröd.

Bakom köket finns en liten inbyggd kylbox (den öppna luckan syns) om cirka 30 liter. Kylen installerades 2009 och är en Isotherm 3201 ASU. Kompressorn står under sittbrunnen, och ASU innebär att kompressorn i första hand arbetar när det finns överskott med el. Dvs när solcellen laddar eller när motorn går. Övrig tid tas kylan i första hand från ett magasin. Detta gör anläggningen mycket snål.

Två kranar - sjövatten och färskvatten. Färskvatten har vi i tiolitersdunkar som enkelt byts. Vi har fyra dunkar. Med familjen ombord drar vi ungefär en dunk om dagen. Fördelen med dunkar är att det är lätt att hämta vatten, och man ser lätt om det är något snusk i dunken (som då lätt byts ut). Nackdelen är naturligtvis att man måste byta dunk nu och då. Någon kan tycka att 40 liter vatten är för lite, men detta faktum har aldrig tvingat oss i hamn. Det är alltid något annat som tar slut först.

Under vasken finns ett skåp med skräp och färskvatten. Även en halogenlampa (med lååång sladd) är fast monterad här.

Köket har en egen arbetsbelysning (lysrör), som syns i överkant. En stor sval förvaring finns i bänken mellan kylen och vasken. Mycket förvaring ger längre räckvidd och lättare att hålla organisationen.

Om man stänger spis och kyl får man en ganska stor arbets- eller avställningsyta.

Grundläggande utrusting i form av tallrikar, bestick, grytor och liknande medföljer.